Špaldovo-žitný chléb

K RECEPTU

Taky jste třeba někdy dumali nad tím, že byste si rádi jednou zkusili udělat svůj vlastní, domácí chléb, ale tyhle myšlenky rychle zase zmizely? Nebo jste usilovně přemýšleli, jak si upéct proteinový chléb, který vás nejen nasytí, ale i nutričně obohatí? Třeba jste k tomu nenašli dostatek odvahy, nebyl čas a nebo jste prostě raději dávali přednost ozkoušené klasice z místní pekárny. My Vám však v tomto receptu ukážeme, jak se vcelku snadno připravit vynikající chleba, po kterém už nebudete chtít jiný!

Dneska Vám totiž ukážeme recept na báječný a grandiózní ŠPALDOVO-ŽITNÝ CHLÉB. Není to žádná věda a suroviny, které jsou nutné k jeho výrobě, jsou pravdu dostupné a hlavně na jednom místě, přehledně u nás. 

Za tento recept vděčíme Terce, která má k jídlu a zdravé stravě opravdu blízko, jelikož studuje nutriční terepeutiku. Můžete si být proto zcela jisti, že suroviny a recept jako takový budou opravdu zaručeně perfektní. Neváhejte se proto podívat na její instagramový profil @terka.hh, kde Vás čeká a nemine mnohem více.

Dost bylo úvodu a je na čase Vám ukázat postup, díky němuž si tento chléb můžete upéct.

 

RECEPT NA ŠPALDOVO-ŽITNÝ CHLÉB

Z našich surovin připravíte opravdu lahodný a křupavounký chléb, který provoní celou Vaši domácnost. O tom, že moc dlouho u Vás doma nevydrží, snad ani nemá cenu hovořit ;)

 

Co budeme potřebovat?

 

Postup:

  1. Do velké mísy nasypeme obě mouky a promícháme je vařečkou.
  2. Uděláme v mouce důlek, do něho rozdrobíme droždí a na něj nasypeme sůl a cukr. Nakonec do důlku nalijeme trochu vlažné vody (asi tak, aby droždí bylo potopené, ale aby neplavalo).
  3. Mísu přikryjeme utěrkou a umístěme na teplé místo (pod peřinu/ k topení) na 10 minut. 
  4. Po 10 minutách by se nám měly vytvořit malé bublinky. Přidáme tedy zbylé ingredience (voda, nasekané oříšky, olej, případně koření) a vypracujeme (v rámci možností) nelepivé těsto, klidně ještě přidáme mouku, pokud se těsto příliš lepí. 
  5. Vypracované těsto posypeme trochou mouky, opět ho přikryjeme utěrkou a dejte na 1 hod kynout na teplé místo.
  6. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  7. Těsto vyklopíme na prkýnko poprášené moukou, a ještě ho trochu propracujeme. 
  8. Vytvarujeme požadovaný tvar a ten posléze přendáme do formy.
  9. Na chvíli ho ještě přikryjeme utěrkou a necháme ho odpočinout (cca na 30 minut) - tento krok lze i přeskočit, ale pokud máte čas, opravdu nechte těsto ještě trochu nakynout.  
  10. Dáme chleba do trouby a pečeme minimálně 45-60 minut. Zda je chleba upečený poznáme tak, že po poklepání bude znít dutě.
  11. Pak už si jen vychutnejte jeho vláčnou a úžasnou chuť ;)

 

Jak vypadá výsledek?