Slané sušenky s dýňovou moukou a mrkví

K RECEPTU

Jedna ze známých lidových, únorových pranostik říká že: „únor bílý, pole sílí“. No jo, problém je v tom, že počasí venku je poslední dobou spíše aprílové, a po tvrdé a tuhé zimě ani vidu, ani slechu. Pole tak sílit nejspíše podle této pranostiky nebudou, ovšem vy posílit určitě můžete! S receptem, kterým na vás tentokrát vyrukujeme, toho dosáhnete raz dva.

Jak už jste si možná všimli, recepty na webu jsou výhradně sladké povahy, ovšem sem tam se do toho zaplete i nějaký unikát, jakým budou tyto SLANÉ SUŠENKY S DÝŇOVOU MOUKOU A MRKVÍ. Slané sušenky asi každý zná, ale vytvořené z nativních mouk se zajímavými ingrediencemi získávají úplně jiný šmrnc.

Kdo se opět vyznamenal, je Magda. Tato vymýšlí recepty a takovéto unikáty jako na běžícím páse (její výtvory a mnohem více najdete na Instagramu pod její přezdívkou @megdobroty). Další skvost nám naservírovala a my se o něj s vámi tady chceme podělit.

Tolik k úvodu, snad vás to trochu nahltalo, a pojďme se tedy směle podívat, jak si tyhle perníčky připravit. Sliny už se vám určitě sbíhají ;)

 

RECEPT NA SLANÉ KREKRY S DÝŇOVOU MOUKOU A MRKVÍ

Nejde přesně říct, kolik z těsta uděláte sušenek, je to na jednoduše na vás, jaký tvar zvolíte, jakou velikost. Jedním si však buďte jisti, moc dlouho na vašem talířku nevydrží ;)

 

Co budeme potřebovat?

na těsto:

na posypání:

  • mouka na podsypaní (pohanková)
  • žloutek na potření
  • semínka, kmín, hrubozrnná sůl, mák na posyp (co vás napadne a co máte rádi)

 

Postup:

  1. V míse smícháme veškeré sypké suroviny, následně přidáme mrkev, bílek, olivový olej a postupně přiléváme vodu do požadované pevné konzistence. Těsto by mělo být lehce lepkavé, ale díky oleji dobře zpracovatelné.
  2. Na pomoučeném vále vyválíme cca 0,5 cm plát a vykrajujeme libovolné tvary: kostky, proužky, kolečka … co se vám zlíbí.
  3. Sušenky přemístíme na plech, potřeme žloutkem a sypeme semínky, hrubozrnnou solí či kmínem (co máte po ruce).
  4. Pečeme na 160°C dozlatova cca 20-30 min dle výkonu trouby.
  5. Pak už jenom stačí si vychutnat jejich krásnou vůni a chuť ;)

      TIP: Výborné jsou na namáčení do koprového dipu nebo humusu. To si pak pošmáknete!

  

Jak vypadá výsledek?