Pohankový chléb s ořechy a slunečnicovým semínkem

K RECEPTU

Do této doby jsme tady měli výhradně sladké recepty. Je jedno, jestli šlo o různé recepty na sušenky, buchty nebo třeba řekněme netradiční záležitosti. To se však mění. Je čas dát šanci i receptům slaným. Dneska si představíme recept na báječná a mimořádný POHANKOVÝ CHLÉB S OŘECHY A SLUNEČNICOVÝM SEMÍNKEM. Chlebík by měl být na povrchu křupavý a uvnitř vláčný, což má právě být. K receptu přikládáme spoustu fotek, tak, abyste měli představu, jak finální podoba vypadá.

Tahle chuťová senzace nevznikla jen tak. Jak se přesvědčíte, pohanka může být v kuchyni opravdu jedinečná! A co víc, recept je BEZLEPKOVÝ a neobsahuje žádné ALERGENY.

Tahle chuťová senzace nevznikla jen tak, ale zaslala nám ji Magda (pod přezdívkou @megdobroty se o ni na Instagramu dozvíte více), která očividně nápady oplývá a sype je jako z patra. Opravdu se nestačíme divit, co za netradiční spojení dokáže pro nás připravit. Z takových lidí jsme nadšeni a byla by opravdu škoda, kdybyste se na její profil nekoukli, určitě vás zaujme, o tom nepochybujeme.

Neotálejme tedy a pojďme se spolu přesvědčit o tom, co za poklad se nám dostal do rukou.

 

RECEPT NA POHANKOVÝ CHLÉB S OŘECHY A SLUNEČNICOVÝM SEMÍNKEM

Ze surovin připravíte jeden krásně křupavý a nadýchaný chléb.

 

Co budeme potřebovat?

  • 1 hrnek pohanky
  • 1/2hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku mouky že zlatého lněného semínka
  • 1/2 hrnku konopné mouky
  • 1 čajová lžička drceného kmínu
  • 1-2 čajové lžičky soli
  • 1/3 hrnku řepkového oleje
  • 1/2 hrnku převařené vody
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce jablečného octa
  • 50g slunečnicových semínek
  • 50g sekaných vlašských ořechů
  • 1/2 balíčku sušeného droždí

 

Postup:

  1. Pohanku zalejeme vařící vodou 1:3 a necháme odstát, nabobtnat (cca hodinu).
  2. V míse smícháme veškeré suché suroviny. Pohanku slejeme a přidáme do mísy spolu se všemi dalšími surovinami. Vypracujeme těsto, které je hutnější a jen lehce se lepí na ruce. Těsto drží tvar, pokud je třeba přidáme buď pohankovou mouku nebo trošku vody. Doporučuji v míse vytvarovat bochánek, který přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Na dno trouby vložíme malý plech a předehřejeme ji na 220-250C. Dáme vařit vodu cca 2-3 dcl. Jakmile je trouba rozpálená, vlejem do pekáčku vařící vodu a
    vložíme do trouby plech s chlebem.
  4. Pečeme zhruba 10-15min ( dle velikosti bochníku) na max a následně snížíme teplotu na 130C a dopékáme další cca hodinu.
  5. Pak už stačí dodat jen: „Guten Appetit!“
  6. Tip: pokud nestíháte chléb sníst, lze zamrazit jednotlivé plátky proložené pečícím papírem, tak, aby se při odebírání dobře oddělovaly a šlo si vždy vydělat po 1ks. Do chlebu lze dle chuti přidat například nasekané olivy, sušená rajčata nebo cibuli.

 

Jak vypadá výsledek?