Mrkvovo-ořechový dort

K RECEPTU

Kdo by nemiloval sladké? Navíc, když je ještě krásně nazdobené a chuťově báječné. Nejedná se o nic jiného než MRKVOVO-OŘECHOVÝ DORT. V této podobě, kterou Vám představíme, vás dozajista nezklame.

Receptů na na mrkvový dort s ořechy je opravdu spousta, ale tento je snadný (stačí jedna mísa) a v BEZLEPKOVÉ variantě z různých druhů našich mouk (případně i bez mléka). Díky svým surovinám ho můžeme částečně považovat i za paleo dort.

Tento báječný mrkvový dort s ořechy, na pohled přímo skvostný recept nám opět připravila Magda (na IG ji najdete pod jménem @megdobroty). Nestačí mě se až divit, jakými nápady oplývá a čeho všeho je schopná. Nezapomeňte ji tedy sledovat a naberte od ní třeba novou inspiraci k pečení.

Tolik asi k úvodu a je nejvyšší čas se společně podívat, jak si tuhle chuťovou senzaci připravit, tenhle částečný paleo dort, vlastně připravit ...

 

RECEPT NA MRKVOVO-OŘECHOVÝ DORT

Pokud jste ještě doposud váhali o tom, co zajímavé zkusit upéct, proč tedy nezkusit něco nového a originálního? Mrkvový dort s ořechy je receptem, kterým nadchnete nejen sebe, ale i své okolí. Zato dáme ruku do ohně ;)

 

Co budeme potřebovat?

na směs na cukroví:

  • 70g mletých + 70g hrubě sekaných vlašských ořechů
  • 150g jemně a 150g hrubě strouhané mrkve
  • 50g mouky ze zlatého lnu
  • 50g jáhlové mouky
  • 50g hladké rýžové mouky
  • 150g třtinového cukru (lze přidat či ubrat dle své chuti)
  • 200ml mléka (lze rostlinné)
  • kůra z 1 ks citrónu + šťáva z něj
  • 5ks vajec
  • 1 čajová lžička skořice
  • mletá vanilka nebo extrakt
  • 200ml slunečnicového oleje
  • (2 polévkové lžíce rumu)
  • 1 menší čajová lžička sody
  • 1 polévková lžíce jablečného octa

 

V případě postupu na dort:

na rozvar z lesního ovoce:

na citrónový krém:

  • 500g mascarpone
  • 250g tvarohu
  • šťáva z 1/2 citronu + kůra z něj
  • sladidlo dle chuti

 

Postup:

  1. Před namletím a nasekáním ořechů je jemně opražíme na pánvi (nebo necháme chvíli opéct v troubě) pro intenzivní chuť. Veškeré sypké suroviny dáme do mísy, přidáme ořechy. K směsi přidáme zbylé suroviny a pořádně zamícháme. 
  2. Pečeme ve formě vyložené pečícím papírem přibližně 1 hodinu na 150°C. Těsto je hotové, jakmile je vláčné a nelepí se na špejli.
  3. Lze podávat jako zdravější koláč pouze se svým oblíbeným sladidlem/pocukrované, nebo se zakysanou smetanou, tvarohem či lesním ovocem.

Postup pokud pokračujete v přípravě dortu:

  1. Do hrnce vložíme ovoce a zalijeme ho trochou vody, dosladíme a vaříme za občasného míchání zhruba 15 minut, tak aby se tekutina lehce odpařila a směs se rozvařila.
  2. Veškeré suroviny vyšleháme do tuhého krému. V některých případech trvá než mascarpone s tvarohem získají požadovanou hustotu, tedy pokud je příliš tekuté nevzdávejte to a šlehejte déle.
  3. Korpus prokrojíme v polovině, proložíme ovocným rozvarem (vychladlý) a naneseme vrstvu krému. Přiložíme další korpus a opakujeme.
  4. Dort necháme ztuhnout aspoň na 2 až 3 hodiny. Zdobíme ho dle libosti. Servírujeme přelitý zbylým rozvarem.
  5. Dobrou chuť ;)

 

Jak vypadá výsledek?