Kynuté těsto na mazanec, jidáše, buchty či rohlíky

K RECEPTU

Dle tradice našich předků je Bílá sobota dnem vhodným k úklidu domácnosti. Můžete rovněž slavnostně prostřít stůl, uplést pomlázku nebo nazdobit velikonoční vajíčka. Ty poslední zmíněné činnosti věci se určitě hodí k tomu, co pro vás máme připravené.

S velikonocemi jsou spojené dobroty, které by neměli chybět na žádném stole. Ať už se jedná o jidáše, což je typické velikonoční pečivo z kynutého těsto slazené medem, mazanec, což je dobrota, které vzniká z kynutého sladkého těsta, vhodného i na vánočku nebo třeba jiné dobroty, kterými provoníte před svátky vaší kuchyni.

V tomhle receptáři vám představíme recept na na kynuté těsto, které má skvělou konzistenci, je vláčné, ale především se hodí na všechny zmíněné velikonoční pokrmy. Co je skvělé jsou jeho výživové hodnoty a to, že je přirozeně bez lepku a mléka, takže si ho můžu dát i jedinci, kteří mají intoleranci laktózy a o to více si můžu užít Velikonoce.

Kdo jiný než naše Magda by nás mohla něčím takovým zásobovat a něco tak úžasného vymyslet. Takže ji určitě moc děkujeme a vy se neváhejte podívat na její instagramový profil @megdobroty, kde najdete nepřeberné množství inspirativních receptů, které Vás zajisté osloví a možná i překvapí.

Tak co? Už jste správně a velikonočně naladěni se podívat na to, jak si toto sladké kynuté těsto vytvořit? Pojďme tedy na to ...

 

RECEPT NA KYNUTÉ TĚSTO NA MAZANEC, JIDÁŠE A JINÉ VELIKONOČNÍ POKRMY

Připravit kvásek na kynuté těsto může být často věda a ne každý si na to troufá, my vám však garantujeme, že s tímto postupem to zvládnete levou zadní. Výsledek bude stát dozajista za to a Velikonoce dostanou tu pravou sváteční atmosféru ;)

 

Co budeme potřebovat?

na kvásek:

  • 1 deci rostlin. mléka
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 20g droždí

na kynuté těsto:

  • 100g cizrnové mouky
  • 100g pohankové mouky
  • 70g zelené mouky ADVENI (+cca 20g na posyp) = ideální na kynutá, bezlepková těsta
  • 40g xylitolu (březového cukru)
  • 50ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
  • citrónová kůra z 1 kusu citrónu (lze použít i pomerančovou)
  • 1 vejce velikosti M
  • špetka muškátového oříšku

 

Postup:

na kvásek:

  1. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a promícháme dřevěnou vařečkou nebo gumovou stěrkou.
  2. Necháme přibližně 15 minut pracovat dokud těsto pěkně nenaběhne.

na kynuté těsto a finální výsledek:

  1. V míse smícháme prosáté mouky, přidáme vejce, olej a nakonec kvásek. V tuto chvíli je důležité dostatečné propracování těsta, pomůže nám například kuchyňský robot, případně zapojíme ruce.Těsto je vlhčí, ale to je v pořádku.
  2. Propracované těsto posypeme trochou mouky a necháme v teplém prostředí kynout cca 1 hodinu. Po nakynuti těsto vyložíme na pomoučeny vál a znovu propracujeme
    ručně.
  • MAZANEC: Pro MAZANEC není nutné zpracování na ploše, ale postačí do mísy s těstem přidat mandlerozinkyoříšky (předem namočené v rumu,
    nejlépe přes noc). Těsto znovu propracujeme a vytvoříme kulatý bochník který vyklopíme na pečícím papírem vyložený plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Na mazanec vytvoříme ostrým nožem kříž a posypeme ho plátky mandlí.
  • ROHLÍKY, LOUPÁČKY: V případě, že děláme rohlíky, loupačky, na pomoučené ploše rozválíme těsto na cca 0,5-1 cm vysoký plát. Vykrajujeme cca tvar
    trojúhelníku. Dle libosti mužem posypat skořicí nebo směsí oříšků, skořice a medu či datlového sirupu. Rohlík zavineme od
    nejširší části ke špičce. Potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mákem.
  • ŠNECI, ZÁVIN: Stejně tak můžeme plát těsta potřít například povidlami, posypat mákem nebo posypat kousky čokolády a zavinout. Následně pak
    ponechat jako závin nebo krájet na cca 5cm široké díly a péct jako šneky.
  • BUCHTY: Dobře těsto zafunguje i na koláče nebo klasické buchty plněné tvarohem či ovocem.
  1. Zvolený druh necháme cca 20 minut kynout a zatím si připravíme troubu na záparu.
  2. Troubu nastavíme na nejvyšší stupeň a na dno trouby dáme plech či dobře těsnící formu na dort.
  3. Dáme vařit cca 1,5dcl vody.
  4. Jakmile voda vře, nalijeme ji na pekáček a troubu rychle zavřeme.
  5. Následně vložíme do trouby plech s pečivem. Necháme v zápaře dle velikosti pečiva péct na nejvyšší teplotu (mazanec je větší tedy cca 10 min, rohlíkům, šnekům, buchtám postačí 4-5 min).
  6. Poté troubu otevřeme, vyvětráme, vyjmeme plech s vodou (pravděpodobně již odpařenou), teplotu snížíme na cca 120°C a dopékáme. Menšímu pečivu stačí 5-10 min, mazanec potřebuje cca 20-30 min. Zkoušíme špejli. Pokud by povrch moc hnědnul, překryjeme pečivo alobalem.
  7. Lze nechat vychladnout na mřížce, výsledek je pak křupavější, ale také můžeme ještě teplé překrýt a nechat zapařit,aby naopak do sebe
    natáhli vlhkost.

PŘEJEME DOBROU CHUŤ A ÚŽASNÝ CHUŤOVÝ ZÁŽITEK ;)

 

Jak vypadá výsledek?