Knedlíčky z jáhel a tygří mouky

K RECEPTU

Velikonoce se už pomalu blíží a i když letos budou trochu jiné, tak si je o to více můžete zpříjemnit netradičními a třeba zcela úplně originálními recepty, kterými určitě uděláte radost nejen sobě, ale i svým blízkým.

V tomhle receptáři vám představíme recept na tradiční staročeskou dobrotu, která je velice jednoduchá na přípravu a přitom se od originále přeci jenom liší. Co je skvělé jsou jeho výživové hodnoty a to, že je přirozeně bez lepku a mléka, takže si ho můžu dát i jedinci, kteří mají intoleranci laktózy.

Bez dalších okolností si zde ukážeme postup na KNEDLÍČKY Z JÁHEL A TYGŘÍ MOUKY. I tak „obyčejná věc“ jako jsou jáhly může být v kombinaci spolu s unikátní moukou z tygřích ořechů něčím nevýslovně úžasným. Pokud nevíte, co to ta tygří mouka je, určitě koukněte na náš Článek zde: Tygří ořech aneb bezalergenní bomba nabitá vlákninou.

Tahle dobrota vykouzlí na tvářích ostatních nejeden úsměv a vy si pak budete být moc jisti, že jste ukuchtili něco opravdu delikátního.

Kdo jiný než naše Magda by nás mohla něčím takovým skvostným inspirovat. Takže ji určitě moc děkujeme a vy se neváhejte podívat na její instagramový profil @megdobroty, kde najdete plno a plno podobných inspirativních receptů, které Vás zajisté osloví.

Tak co? Říkáte si, že jáhly nemůžou nijak a nikoho oslnit. No tak je nejvyšší čas se na to vše společně podívat ;)

 

RECEPT NA KNEDLÍČKY Z JÁHEL A TYGŘÍ MOUKY

Co je naprosto skvělé je, že tenhle recept je vlastně 2v1. Můžete si ze základu připravit už výše zmiňované knedlíčky nebo si z něho vytvořit lahodný jáhlovo-jablečný koláč.

 

Co budeme potřebovat?

na základ:

na servírování:

  • 50g mouky z tygřích ořechů (opražené lehce na pánvičce)
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • (vanilkový cukr, mleté oříšky)
  • datlový sirup
  • libovolné ovoce
  • máslo, ghee nebo rostlinný tuk

 

Postup:

  1. Jáhly uvaříme do měkka a smícháme s veškerými surovinami. Vznikne nám vlhké kompaktní těsto. Dvěma lžícemi tvarujeme kulaté nočky, které vkládáme do vařící vody. Nočky jsou uvařené v momentě, kdy plavou na hladině.
  2. Uvařené nočky obalujeme ve směsi z tygří mouky, skořice a vanilkového cukru.
  3. Servírujeme přelité datlovým sirupem a rozehřátým máslem nebo gheeovocemopraženými oříšky.

    Tip od nás: Ze stejného těsta jako na knedlíčky lze hravě vyrobit např. jablečný koláč.
    Stačí do papírem vyložené pečící formy rozprostřít těsto, poklást libovolným ovocem doslazeným například čekankovým sirupem, medem a zasypat drobenkou, kterou si vytvoříme z mouky z tygřích ořechů, másla, sladidla a ovesných vloček.

 

Jak vypadá výsledek?