Čokoládový dortík z červené řepy

K RECEPTU

Přirozeně sladká červená řepu v kombinaci s mandlovou moukou a kvalitním kakaem? To je kombinace, po které si řepu zamilujete nejen jako přísadu v salátech či v pomazánkách. Věřte totiž, že zelenina v dezertech dokáže velké věci a mlsat se tak dá nejen kvalitně, ale především zdravě.

Není náhodou, že tu tedy červenou řepu zmiňujeme, protože právě tato dvouletá rostlina bude základem receptu, který bude určitě brzy součásti vašeho repertoáru. Pokud vám nevadí méně cukrů a nebo jste vyznavačem low carbu, tak si jsme jisti, že si tento dortík oblíbíte. ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK Z ČERVENÉ ŘEPY obsahuje totiž málo cukrů a tudíž padne jako vyšitý všem, co vyznávají nízkosacharidovou dietu. Samozřejmě ale nejen těm, oblíbit si ji může úplně každý.

Návod na tuto dobrotu máme od Hanky (na Instagramu ji naleznete pod přezdívkou @low_fit_shan). Hanka je vyznavačem low carbu, takže pokud vás tento směr nějakým způsobem zajímá, neváhejte se na ní podívat. Určitě vás osloví.

Úvodní pasáž a seznámení s tím, co nás čeká máme za sebou, teď už je ale na čase se podívat na to, jak si vlastně tento dezert připravit ...

 

RECEPT NA ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK Z ČERVENÉ ŘEPY

Věříme, že tento recept pro vás budeme zajímavý a trochu netradiční. Červená řepa v sobě totiž skrývá tolik věcí, o kterých jste třeba neměli ani tušení, a proto se i tak skvěle hodí do všelijakých sladkých receptů.

Podstatná část ingrediencí na přípravu této rolády je samozřejmě k dostání na našich stránkách. No sami posuďte z přiložené fotografie, jak výsledek vypadá. Troufáme si říct, že už přemýšlíte nad tím, kdy se tento recept zkusíte upéct :)

 

Co budeme potřebovat?

na těsto dortu:

  • 500 g vařené červené řepy
  • 4 vejce
  • 100 g mandlové mouky
  • 50 g kvalitního kakaa (případně karobu)
  • jeden banán (případně i ty naše sušené)
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky perníkového koření
  • trochu prášku do pečiva (v případě toho naše bez fosfátu platí: 4g prášku na 100g mouky)

na krém:

 

Postup:

  1. Prvně si rozmixujeme tyčovým mixérem řepu s banánem. Poté k této směsi přidáme ostatní suroviny a vše spolu smícháme.
  2. Směs dáme do vymazané formy (nebo vložené pečícím papírem) a pečeme (délka pečení záleží na výkonu trouby a dalších aspektech). Že je korpus hotový poznáte tak, že do něj zkusíte píchnout špejlí a ta se nelepí.
  3. Předtím si ještě připravíme krém, kterém může celý dortík ze všech stran ozdobit nebo můžeme korpus podélně rozříznout a krém použít jako pojivo. Doporučujeme dozdobit třeba lyofilizovaným ovocem, který jen podtrhne celkový dojem.
  4. Nestačí než na závěr popřát dobrou chuť ;) 

 

Jak vypadá výsledek?