Mák modrý 500 g

Tip Doporučujeme
65 Kč 56,52 Kč bez DPH 130 Kč / 1 kg
Skladem (7 ks)
Můžeme doručit do:
9.7.2020

Mák modrý je od pradávna nepostradatelnou potravinou české kuchyně, která má u nás dlouholetou tradici. Mák se totiž používá k přípravě zdravých náplní do pečiva, lahodného mléka i oleje. Vyzkoušejte náš český mák i vy a přesvědčte se sami.

 natural  bez_chemie  bez lepku vegan

Detailní informace

Detailní popis produktu

Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům této plodiny. Pokud neznáte modrý mák, o čemž silně pochybujeme, tak vězte, že se jedná se o malá, jedlá modrošedá nebo slonovinová semínka rostliny zvané Mák setý. První zmíněná semínka jsou běžnější v evropské kuchyni; za to bílá v prostředí indickém.

Ačkoli je mák zdrojem opia, tak je důležité vědět, že jeho semena při zrání ztratí své narkotické vlastnosti. Mák obsahuje 12x víc vápníku než mléko a navíc se velmi dobře vstřebává.

Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. Jeho jedinečná ořechová aromatická vůně je způsobena přítomností velkého množství mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů, které tvoří přibližně 50 procent čisté hmotnosti máku.

Mák se často využívá i při dietách. Je vhodný například při bezlepkové dietě.

 

Využití:

Asi každý z nás by si dokázal vzpomenout, kde všude se dá mák využít. Nejčastěji nás asi napadne sladké pečivo. Už od pradávna je totiž mák používán jako náplň do všelijakých koláčů, buchet a závinů.  Na Valašsku jsou třeba typické makové frgály, které mají svou specifickou a jedinečnou chuť. Asi mnoho z nás by si taky vzpomnělo na školní léta a šulánky s mákem, které v kombinaci s cukrem byly pochoutkou.

Pojďme se však podívat i na využití máku, o kterém jste třeba doposud nevěděli.

Slyšeli jste někdy o makové mouce? Pokud ne, tak máte štěstí, my ji totiž máme k dispozici! Je skvělá na všelijaké recepty a rozhodně s ní v kuchyni zazáříte.

Co je takovou zajímavostí je to, že ze z máku dělá i olej. Makový olej se používá pro kulinářské účely a je přijatelnou náhražkou olivového oleje. Evropská odrůda máku se také používá k přípravě sirupu podobného tomu šípkovému, který se občas používá v polévkách.

Co si tak mák orestovat a zvýšit tak jeho aroma a chuť? Stačí je hodit mák do malé a nepřilnavé pánve na středně vysokou teplotu a neustále míchat, dokud nebude cítit voňavé aroma. To by mělo zabrat asi 2-3 minuty. Pak už stačí jen nechat mák vychladnout a použít k ozdobení domácího chleba či rohlíků, přidat jej do nějaké omáčky na pečivo nebo do zeleninových a salátových dresinků.

A to je jen zlomek využití máku, suroviny, která k Česku tak nějak prostě patří.

 

Tip od nás:

Předtím, než začnete používat mák ve svém receptu, tak ho namočte do horkého mléka, vody nebo oleje z daného receptu nebo modrý mák před použitím rozdrťte. Tím vlastně docílíte toho, že změkčíte jeho tvrdý vnější povlak, takže jeho jedinečné aroma se při pečení snadněji uvolní a zážitek bude o to intenzivnější.

 

Recepty s mákem:

 

Složení:

  • mák modrý

 

Nutriční hodnoty (pro 100g výrobku)

  • Energie (kilojouly): 2 496 Kj
  • Energie (kilokalorie): 596 Kcal
  • Bílkoviny: 2,18 g
  • Sacharidy: 28 g
    Z toho cukry: 3 g
  • Tuky: 42 g
    Nasycené mastné kyseliny: 4,5 g
  • Sůl: 0,07 g

 

Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu 75%.

Doplňkové parametry

Kategorie: Olejniny a oleje
Záruka: dle obalu (možné poptat)
Hmotnost: 0.5 kg
Přírodní: ANO
Země původu: Česká republika

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: