Mák modrý 500 g

Tip Doporučujeme
65 Kč 56,52 Kč bez DPH 130 Kč / 1 kg
Skladem (3 ks)
Můžeme doručit do:
4.11.2020

Mák modrý je od pradávna nepostradatelnou potravinou české kuchyně, která má u nás dlouholetou tradici. Mák se totiž používá k přípravě zdravých náplní do pečiva, lahodného mléka i oleje. Vyzkoušejte náš český mák i vy a přesvědčte se sami.

 natural  bez_chemie  bez lepku  vláknina  bílkoviny vegan

Detailní informace

Detailní popis produktu

Co byste určitě měli vědět

Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům této plodiny. Pokud neznáte modrý mák, o čemž silně pochybujeme, tak vězte, že se jedná se o malá, jedlá modrošedá nebo slonovinová semínka rostliny zvané Mák setý. První zmíněná semínka jsou běžnější v evropské kuchyni; za to bílá v prostředí indickém.

Mák obsahuje 12x víc vápníku než mléko a navíc se velmi dobře vstřebává. Ačkoli je mák zdrojem opia, tak je důležité vědět, že jeho semena při zrání ztratí své narkotické vlastnosti. Ke všemu je mák bohatý na bílkoviny (přes 21g na 100g výrobku), které přispívají k růstu a udržení svalové hmoty a k udržení normálního stavu kostí. Stejně tak je bohatý na vlákninu (14g na 100g výrobku).

Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. Jeho jedinečná ořechová aromatická vůně je způsobena přítomností velkého množství mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů, které tvoří přibližně 50 procent čisté hmotnosti máku.

Co je takovou zajímavostí je to, že ze z máku dělá i olej. Makový olej se používá pro kulinářské účely a je přijatelnou náhražkou olivového oleje. Evropská odrůda máku se také používá k přípravě sirupu podobného tomu šípkovému, který se občas používá v polévkách.

Slyšeli jste někdy o makové mouce? Pokud ne, tak máte štěstí, my ji totiž máme k dispozici! Je skvělá na všelijaké recepty a rozhodně s ní v kuchyni zazáříte.

Mák se často využívá i při dietách. Je vhodný například při bezlepkové dietě, což určitě ocení hlavně celiaci.

 

Tipy od nás

Co si tak mák orestovat a zvýšit tak jeho aroma a chuť? Stačí je hodit mák do malé a nepřilnavé pánve na středně vysokou teplotu a neustále míchat, dokud nebude cítit voňavé aroma. To by mělo zabrat asi 2-3 minuty. Pak už stačí jen nechat mák vychladnout a použít k ozdobení domácího chleba či rohlíků, přidat jej do nějaké omáčky na pečivo nebo do zeleninových a salátových dresinků.

Předtím, než začnete používat mák ve svém receptu, tak ho namočte do horkého mléka, vody nebo oleje z daného receptu nebo modrý mák před použitím rozdrťte. Tím vlastně docílíte toho, že změkčíte jeho tvrdý vnější povlak, takže jeho jedinečné aroma se při pečení snadněji uvolní a zážitek bude o to intenzivnější.

 

Využití a charakteristika

Mák má sám o sobě přímo božské aroma a okouzlující chuť
 Používají se jako posyp na sladkém i slaném pečivu
Na Valašsku jsou třeba typické makové frgály, které mají svou specifickou a jedinečnou chuť
Je používán jako náplň do všelijakých koláčů, buchet a závinů
 Skvělý základ pro výrobu domácích RAW nebo proteinových tyčinek
 Základ pro šulánky s mákem, které jsou v kombinaci s cukrem opravdovou pochoutkou
 
 

Recepty s modrým mákem 

Zde je výčet těch receptů, které jsou k dostání na na našem webu (pro zobrazení konkrétního receptu stačí na něj kliknout):

 
 

Složení

  • mák modrý

 

Skladovací podmínky

  • Skladujte při teplotě mezi 20°C a relativní vlhkosti vzduchu 75 %. Chraňte před přímým slunečním zářením!

 

Informace o nutričních hodnotách

Výživové hodnoty na 100g
Energie (kJ/kcal) 2 496/596
Bílkoviny 21,8 g
Sacharidy 28 g
*z toho cukry 3 g
Tuky 42 g
*z toho nas. mast. kyseliny 4,5 g
Vláknina 14,2 g
Sůl 0,07 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Olejniny a oleje
Záruka: dle obalu (možné poptat)
Hmotnost: 0.5 kg
Přírodní: ANO
Země původu: Česká republika

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: