Mák modrý 1 kg

Tip Doporučujeme
159 Kč 138,26 Kč bez DPH 159 Kč / 1 kg
Skladem (> 7 ks)
Můžeme doručit do:
17.7.2020

Mák modrý je nepostradatelnou potravinou české kuchyně, která má u nás dlouhou tradici. Mák se totiž používá k přípravě zdravých náplní do pečiva, lahodného mléka i oleje. Vyzkoušejte náš český mák i vy.

 natural  bez_chemie  bez lepku vegan

Detailní informace

Detailní popis produktu

Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům této plodiny. Pokud neznáte modrý mák, o čemž silně pochybujeme, tak vězte, že se jedná se o malá, jedlá modrošedá nebo slonovinová semínka rostliny zvané Mák setý. První zmíněná semínka jsou běžnější v evropské kuchyni; za to bílá v prostředí indickém.

Mák obsahuje 12x víc vápníku než mléko a navíc se velmi dobře vstřebává. Ačkoli je mák zdrojem opia, tak je důležité vědět, že jeho semena při zrání ztratí své narkotické vlastnosti.

Jeho chuť má charakteristické ořechové aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost. Jeho jedinečná ořechová aromatická vůně je způsobena přítomností velkého množství mastných kyselin a esenciálních těkavých olejů, které tvoří přibližně 50 procent čisté hmotnosti máku.

Mák se často využívá i při dietách. Je vhodný například při bezlepkové dietě.

 

Využití:

Asi každý z nás by si dokázal vzpomenout, kde všude se dá mák využít. Nejčastěji nás asi napadne sladké pečivo. Už od pradávna je totiž mák používán jako náplň do všelijakých koláčů, buchet a závinů.  Na Valašsku jsou třeba typické makové frgály, které mají svou specifickou a jedinečnou chuť. Asi mnoho z nás by si taky vzpomnělo na školní léta a šulánky s mákem, které v kombinaci s cukrem byly pochoutkou.

Pojďme se však podívat i na využití máku, o kterém jste třeba doposud nevěděli.

Co je takovou zajímavostí je to, že ze z máku dělá i olej. Makový olej se používá pro kulinářské účely a je přijatelnou náhražkou olivového oleje. Evropská odrůda máku se také používá k přípravě sirupu podobného tomu šípkovému, který se občas používá v polévkách.

Slyšeli jste někdy o makové mouce? Pokud ne, tak máte štěstí, my ji totiž máme k dispozici! Je skvělá na všelijaké recepty a rozhodně s ní v kuchyni zazáříte.

Co si tak mák orestovat a zvýšit tak jeho aroma a chuť? Stačí je hodit mák do malé a nepřilnavé pánve na středně vysokou teplotu a neustále míchat, dokud nebude cítit voňavé aroma. To by mělo zabrat asi 2-3 minuty. Pak už stačí jen nechat mák vychladnout a použít k ozdobení domácího chleba či rohlíků, přidat jej do nějaké omáčky na pečivo nebo do zeleninových a salátových dresinků.

To je jen zlomek využití máku, suroviny, která k Česku tak nějak prostě patří.

 

Tip od nás:

Předtím, než začnete používat mák ve svém receptu, tak ho namočte do horkého mléka, vody nebo oleje z daného receptu nebo modrý mák před použitím rozdrťte. Tím vlastně docílíte toho, že změkčíte jeho tvrdý vnější povlak, takže jeho jedinečné aroma se při pečení snadněji uvolní a zážitek bude o to intenzivnější.

 

Recepty s mákem:

 

Složení:

  • mák modrý

 

Nutriční hodnoty (pro 100g výrobku)

  • Energie (kilojouly): 2 496 Kj
  • Energie (kilokalorie): 596 Kcal
  • Bílkoviny: 21,8 g
  • Sacharidy: 28 g
    Z toho cukry: 3 g
  • Tuky: 42 g
    Nasycené mastné kyseliny: 4,5 g
  • Sůl: 0,07 g

 

Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu 75%.

Doplňkové parametry

Kategorie: Olejniny a oleje
Záruka: dle obalu (možné poptat)
Hmotnost: 1 kg
Přírodní: ANO
Země původu: Česká republika

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: