Ghíčko, Ghí 400 ml

Unikátní Doporučujeme
134 Kč 116,52 Kč bez DPH 134 Kč / 1 ks
Objednáno
Položka byla vyprodána…

Ghí, často nazývané taky jako „ghíčko,“ je čistý máselný tuk s chutí a vůní másla, které provoní jak plněné ovocné knedlíky nebo palačinky, tak ho v kuchyni použijete i pro smažení nebo do základu polévek.

natural  bez_chemie  bez lepku vegan  low_carb

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro typ přepuštěného másla, které se dá brát jako superpotravina. Sice se jedná o tuk, ale v tomhle případě spíše o pomocníka při vaření, mezi jehož hlavní výhody patří vedle úžasné chuti a vůně zejména odolnost vůči vysokým teplotám při smažení.

Abychom byli přesní, tak ghí je forma vysoce přepuštěného másla, které se tradičně používá v asijské kuchyni. Stejně jako máslo, tak i ghee se obvykle vyrábí z kravského mléka.

Ghee se vyrábí tavením běžného másla. Máslo se rozdělí na tekuté tuky a sušinu. Po oddělení se mléčná sušina odstraní, což tedy znamená, že ghí má méně laktózy než máslo. Jelikož tedy ghí neobsahuje stejné hladiny mléčných bílkovin jako máslo, může být také lepší pro lidi, kteří mají intoleranci laktózy.

Přepuštěné máslo by se mělo nazývat „tekutým zlatem“. Ptáte se proč? Je to totiž tajná zbraň v kuchyni. Jakmile budete vědět, jak ho využívat (a proč byste měli), budete ho mít vždy po ruce.

Co je dobré vědět tak to, že máslo se skládá ze tří věcí: másla, vody a mléčné sušiny. Mléčná sušina je kupříkladu důvodem, proč se máslo začíná přichytávat už při nižší teplotě. Když vyčeříte máslo, odstraníte z něj veškerou sušinu a vodu, zůstane vám čistá podoba másla. Přepuštěné máslo, chcete-li jeho podoba v ghíčku, může být proto vyrobena pouze z másla, nikoliv z mléka.

Ghee se však zahřívá déle než jiné typy přepuštěného másla, což přispívá k silnější a lahodnější chuti a tmavšímu odstínu.

Ghí máslo je snadné si zamilovat. Tento pomocník v kuchyni se opravdu šikne. Ghee lze použít jako jakýkoli jiný tuk na vaření, dokonce ho lze použití jako olej pro finální úpravu, aby se tak projevila jeho bohatá travnatá chuť. Jen varujeme, od nezaměnitelné chuti ghí másla je těžké si odvyknout.

 

Recepty s ghíčkem:

 

Složení:

  • bezvodý máselný tuk min. 99%

 

Nutriční hodnoty (pro 100g výrobku)

  • Energie (kilojouly): 3 677 Kj
  • Energie (kilokalorie): 894 Kcal
  • Bílkoviny : 0,1 g
  • Sacharidy: 0,1 g
    Z toho cukry: 0,1 g
  • Tuky: 99,3 g
    Nasycené mastné kyseliny: 59,6 g
  • Sůl: 0 g

 

Skladujte v chladu při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu 70%.

Doplňkové parametry

Kategorie: Přepuštěná másla
Záruka: dle obalu (možné poptat)
Hmotnost: 0.4 kg
Země původu: Česká republika
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: