DIETY CO HÝBOU SVĚTĚM! DÍL 1.

DIETY CO HÝBOU SVĚTEM! 1. DÍL

 

LOW CARB ANEB BEZSACHARIDOVÁ DIETA. ZÁZRAK NEBO PODVRH?

 

Nová série a nový pohled na věc!

Nový týden přináší s sebou úplně novou sérii, ve které bych se, jak už název napovídá, rád pozastavil nad tématem DIET. Nepůjde o nic světoborného, jen bych se v každé epizodě pokusil podívat na trendy nebo velice známé typy diet a ty bych rád trošku detailněji rozebral. K tomu bych přidal své vlastní poznatky a třeba i nějaké studie, která nám ukážou, jak jednotlivé diety můžou působit na naše tělo a jestli je jejich účinek opravdu prokázaný.

Jak už jsem dříve uváděl, všechny diety nemám odzkoušené a do mnoha z nich by se mi ani popravdě nechtělo. Budu tedy vycházet opět z ověřených zdrojů a studií, ze kterých se pokusím vybrat do nejdůležitější.

Tak jo, snad už jste dostatečně natěšeni se dozvědět něco nového, co jste třeba ještě o LOW CARBU nevěděli a mohlo by vás to třeba i překvapit.

 

Low carb. Kde se vlastně tenhle fenomén vzal?

Nejprve by nebylo od věci si definovat pojem low carb, tedy v českém ekvivalentu nízkosacharidová dieta, jako takový. Low carb dieta je založena na minimálním příjmu sacharidů. Hlavním zdrojem energie se v tomto případě stávají tuky a částečně bílkoviny. Výsadní míst v jídelníčku pak mají především mléčné výrobky.

Diety s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem bílkovin nejsou ničím novým. Už na konci 60. let sliboval rychlý úbytek hmotnosti dr. Irwin Stillman, který vytvořil tzv. Stillmanovu dietu. Tato dieta byla publikována v jeho knize „Doktorova příručka na rychlé hubnutí.“

Po značném úspěchu této diety vytvořil začátkem 70. let dr. Robert Atkins svůj plán na nízkosacharidovou dietu, který byl následně propagován v jeho knize „Dietní revoluce dr. Atkinse.“ Vysoký příjem bílkovin a tuků byl považován za nebezpečný, takže zpočátku byla Atkinsova dieta přijímána se značnou rezervou. Tak tomu bylo až do 90. let, kdy Dr. Atkins napsal knihu „Nová dietní revoluce dr. Atkinse,“ která získala mezi širokou veřejností značnou popularitu a uznání, a to i přes pokračující lékařské varování.

Od té doby byla tato dieta důkladně studována a ukázalo se, že vede k většímu úbytku hmotnosti a zlepšení hladiny cukru v krvi, tedy „dobrého“ HDL cholesterolu, triglyceridů a dalších zdravotních ukazatelů než low-fat diets, což jsou v překladu nízkotučné diety.

Přesto, že je dieta založena na vysokém obsahu tuku, tak v průměru nezvyšuje „špatný“ LDL cholesterol, i když jsou případy, kdy se to pár jednotlivcům přihodilo.

Takže tak nějak tenhle fenomén začal. Dnes je spoustu různých variací, které se od původního Atkinsova plánu odvracejí, takže se pojďme podívat.

 

Na co při nízkosacharidové dietě nezapomínat!

Různých fotem nízkosacharidových diet je opravdu široká škála, já se je ovšem budu snažit tak nějak zobecnit, brát je jako jeden celek a vysvětlit vám hlavní princip, který by měly plnit.

Zjednodušeně můžeme říct, že máme 3 základní skupiny, které se značně liší ve spotřebě sacharidů během dne:

  • Vyvážený obsah sacharidů v low-carbu: 130 až 225 g sacharidů na den
  • Nízký obsah sacharidů v low-carbu: do 130 g sacharidů na den
  • Velmi nízký obsah sacharidů v low-carbu: do 30 g sacharidů na den

Jednoduše řečeno, čím nižší je příjem sacharidů, tím je pravděpodobnější, že více zhubnete a podstatně snížíte hladinu cukru v krvi.

Je důležité, abyste si však vybrali typ, který vám vyhovuje, každé tělo je jiné, někdo potřebuje více energie, takže opravdu to neberte na lehkou váhu. Jídelníček bezsacharidové diety by měl být pestrý a opravdu vyvážený.

 

 

Co jíst a čemu se naopak vyhnout?

Low carb dieta by měla v sobě obsahovat tyto následující body, které jsou vlastně jejím stavebním kamenem:

  • Vysoký příjem zeleniny
  • Zvýšení příjmu tuků z přírodních zdrojů, ty zdravé
  • Rovněž zvýšení příjmu bílkovin
  • Snížená závislost na průmyslově zpracovaných potravinách, cukru a obilovinách.

Co z toho tedy plyne? Je vhodné zajistit, aby obsah tuku ve vaší stravě pocházel opravdu z přírodních zdrojů, jakými jsou například:

Maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, ořechy, avokádo, olivy, olivový olej, luštěniny

 

Co by naopak nízkosacharidová dieta obsahovat neměla, podívejme se na tyto body:

  • Škrob a sladké potraviny
  • Malé množství ovoce
  • Velmi málo nebo nejlépe žádné průmyslově zpracované potraviny

Co je velice důležité je, mít dostatečný příjem tekutin a soli. Pokud totiž na tuto dietu přejdete, může to vést k vylučování více soli a tekutin z těla než je obvyklé. Příliš málo soli nebo vody v těle pak může vést k vedlejším účinkům, jako jsou bolesti hlavy, křeče v nohou či závratě.

 

Proč je dobré držet low-carb?

+ Sacharidy jsou obecně živiny, které mají největší vliv na zvýšení hladiny cukru v krvi a vyžadují, aby tělem bylo vyrobeno co nejvíce inzulínu. Snížení hladiny cukru je proto jednoznačně přínosem pro lidi s cukrovkou. Nižší potřeba inzulínu je zvláště užitečná, protože snížení hladiny inzulínu v těle může snížit inzulínovou rezistenci, což může pomoci při zvracení diabetu 2. typu.

+ Inzulín je také hormon pro ukládání tuků v těle, takže snižování hladiny inzulínu v těle může být cesta.

+ Jedním z hlavních důvodu, proč jsou diety s nízkým obsahem sacharidů pro hubnutí tak účinné je to, že značné omezení obsahu cukrů a zvýšení příjmu bílkovin, vede ke snížení chuti k jídlu, takže jednoduše nebudete mít takový hlad a tělo budete zásobit méně kaloriemi, aniž byste o tom nějak museli přemýšlet.

 

Jaké jsou nevýhody low-carbu?

  • Sacharidy jsou pro nás hlavním (primárním) zdrojem energie. V jídelníčku dospělého člověka by měly tvořit 50-60% denního energetického příjmu. Množství potřebných sacharidů se odvíjí od fyzické aktivity i psychického stavu člověka. Lidské tělo samozřejmě dokáže jako zdroj energie využívat jiných živin – a to tuků a bílkovin. Na tom je mimochodem dieta založena, jak už víte. Je to však energeticky nevýhodná a z dlouhodobého hlediska i značně nezdravá.
  • Jedna ze studií, publikovaných v časopise Journal of American Dietetic Association v roce 2007 zjistila, že strava s velmi nízkým obsahem sacharidů způsobila, že se energie dotyčného o dost snížila. Ve stejném roce však informovala o studii, v níž účastníci zaznamenali rapidní snížení únavy, když zahájili low-carb dietu.
  • Nízkokarbová strava není vhodná pro lidi s onemocněním ledvin, protože vysoký obsah bílkovin klade příliš velký důraz na ledviny.
  • Vysoký příjem bílkovin někdy způsobuje vylučování vápníku z těla. V důsledku toho byly low-carb diety spojovány s potenciálními kostními problémy. Nejnovější výzkumy však naznačují, že tomu tak není a respondenti žádné změny nezaznamenali.

 

A můj názor na celou věc?

Popravdě. V první moment jsem se k low carb dietám stavěl dost s odporem. No vždyť to přeci nezní nijak dobře, když ze svého jídelníčku musíte vypustit značné množství sacharidů.

Jenže po přečtení pár článků, přečtení si jednotlivých studií a trošku větším rozboru zjišťuji, že bezsacharidové diety mají hlavu a patu a k zahození úplně být nemusí. Ideální budou pro lidi s cukrovkou, kdy můžou její průběh značně zpomalit a dokonce vylepšit.

Na druhou stranu si jako člověk, který se rád věnuje pohybu a stále něco dělá, nedokážu představit, že bych až tak omezil ve svém životě cukr. No uvažte, jak by se asi pracovalo třeba někomu, kdo vykonává nějakou fyzicky náročnou práci, a nebo se ve velkých dávkách pohybu věnuje. Takový člověk potřebuje rychlý, „okamžitý“ zdroj energie, který cukr dozajista nabízí.

Ovšem pro někoho, pro koho pohyb není prioritou, to může být určitě zajímavá cesta, která s sebou může nést značné výsledky. Jídelníček bezsacharidové diety může být opravdu zajímavým nástrojem., který může přinést tolik tížené ovoce! 

 

Autor: Lukáš